Statutul ARIS

Codul Etic

 

Membru al coess

Asociatia Romana a Industriei de Securitate – ARIS

 Asociatia Romana a Industriei de Securitate, infiintata in anul 2002. Este prima și cea mai veche structura organizata a industriei de securitate si care reuneste companii si specialisti din domeniul securitatii private din Romania.

 Cele mai importante obiective ale asociatiei sunt informarea corecta a opiniei publice in legatura cu locul si rolul industriei de securitate privata in societatea contemporana, precum si elaborarea si mentinerea de standarde profesionale ridicate in cadrul industriei, organizarea de cursuri de instruire profesionale menite sa ridice standardul de calitate al operatorilor de securitate.

 In acest sens, asociatia este deschisa tuturor celor care activeaza in domenii ce tin de industria de securitate, fie ca sunt specialisti persoane fizice sau societati de paza ori instalari echipamente de securitate.

 De asemenea, ARIS este preocupata de asimilarea, in tara noastra, de experienta si expertiza internationala prin initierea si mentinerea de contacte si legaturi cu organisme internationale care activeaza in sfera industriei de securitate din strainatate.

ARIS este membră fondatoare a Federatiei Serviciilor de Securitate (FSS) din România. Scopurile FSS coincid cu cele ale organizatiilor patronale membre, dar sunt promovate de o singura structura si acestea se refera la reprezentarea, sustinerea, apararea si promovarea intereselor comune in relatiile cu autoritatile publice, cu organizatiile sindicale, ale organizatii neguvernamentale, persoane juridice si persoane fizice interesate.  FSS este afiliata la Confederația Patronală din Industrie, Construcții, Agricultură și Servicii – CONPIROM, structură patronală de nivel superior reprezentativă la nivel național. Prin intermediul CONPIROM, membrii ARIS sunt prezenți în structuri de dialog social la nivel național, Consiliul Economic și Social, Comitetele pentru Dialog Social la Ministerul Afacerilor Interne, Prefectura Braila, Prefectura Mehedinti, Inspectoratul Teritorial de Muncă București.

Din februarie 2006 ARIS este membru asociat  a Confederatiei Europene a Serviciilor de Securitate – CoESS cu sediul la Bruxelles. CoESS  este o structura asociativa de tip patronal,  ce cuprinde organizatii reprezentative ale industriei de securitate din tari ale Uniunii Europene. CoESS  activeaza pe langa institutii ale Uniunii Europene in directia armonizarii standardelor si legislatiei care guverneaza industria de securitate la nivelul Uniunii Europene precum si promovarea dialogului social intre angajati si angajatori in interiorul Industriei de Securitate. Incepand cu 1 iunie 2013 ARIS (singura organizatie din Romania) este membru activ CoESS cu drepturi depline .

 Membrii ARIS sunt implicati in 6 comitete de lucru ale CoESS: Coeziune, Paza, Securitate Maritima si Dialog Social, Infrastructuri Critice si Drone.

ARIS s-a implicat activ in proiectele  CoESS: 

 • Sustinerea dialogului Social in cadrul Sectorului Securitatii Private;
  • Un proiect derulat de CoESS cu finantarea Comisiei Europene;
 • Foaia de parcurs Viena:
  • Un proiect initiat la nivelul Comitetului pentru Coeziune cu scop de cercetare si informare asupra celor mai importante aspecte ale Sectorului Securitatii Private in Uniunea Europeana.
  • Cartea Alba cuprinde patru subcapitole, respectiv, Formarea profesionalaPolitia si Securitatea Privata (capitol redactat de dl Gabriel Badea, presedintele ARIS), Parteneriatul public-privat si  Dialogul Social, in securitatea privata.
 • Competitia Neloiala in Sectorul Securitatii Private
  • Un alt proiect derulat la nivelul Comitetului de Coeziune cu scop de cercetare si informare;
  • Proiectul s-a desfasurat sub coordonarea ARIS;

Pentru mai multe detalii privind activitatea CoESS vizitati website-ul lor www.coess.org

COLABORARI CU ORGANIZATII SIMILARE la nivel international:

In perioada 2016-2018 ARIS a participat impreuna cu asociatiile profesionale ale securitatii private din Croatia, Macedonia de Nord, Norvegia, Slovenia in cadrul unui proiect ERASMUS+ pentru dezvoltarea competentelor de baza ale agentilor de securitate.

PARTENERIATE CU ORGANIZATII SIMILARE la nive International

 • In anul 2009 ARIS are un acord de colaborare cu The International Professional Security Association din Marea Britanie;
 • Din anul 2019 ARIS este partenera a Asociatiei pentru Securitate Corporatista din Ucraina.

Din anul 2016 ARIS organizaeaza GALA ZIUA SECURITATII PRIVATE – OSPA ROMANIA