In data de 23 ianuarie 2015 a avut loc la Bruxelles cea de-a 37-a Intrunire a Grupului Consultativ al Stakeholder-ilor in Securitatea Maritima (SAGMAS). Printre subiectele discutate au fost: migratia pe mare, imigrantii ilegali, centrul de informare privind comertul maritim, regulamentul privind masurile restrictive ca raspuns la anexarea ilegala a Crimeei si Sevastopolului.

Regulamentul emis de Uniunea Europeana impune masuri precum interzicerea importului, suspendarea activitatii companiilor in Sevastopol si Crimeea, restrictionarea comertului international, interzicerea investiilor in proiecte de infrastructura, restrictionarea privind transporturile si sectorul energiei.

A fost prezentat conceptul AEO (Reteaua Operatorilor Economici Autorizati) demonstrand importanta elementelor de siguranta si sanante in munca si cooperarea cu alte autoritati (de ex. aviatie, autoritati de licentiere). Sistemele din Belgia si Olanda sunt foarte asemanatoare, au fost identificate numeroase aspecte comune intre Codul ISPS si Reteaua Operatorilor Economici Autorizati (AEO). In schimb in Italia sistemul este mult mai complex. Studiile realizate in vederea compararii sistemelor ISPS si AEO vor continua, iar rezultatele vor fi comunicate.