In ziua de 12 iunie a.c la hotelul JW Marriot din Bucuresti a avut loc lansarea oficiala a Manualului European pentru Achizitia de Servicii de Securitate de Calitate, in cadrul unui seminar privind calitatea in serviciile de securitate privata.

Manifestarea a fost organizata de catre Federatia Serviciilor de Securitate (FSS) si Directia de Ordine Pubilica din cadrul IGPR cu sprijinul Conefederatiei Europene a Serviciilor de Securitate (CoESS) si al Asociatiei Romane a Industriei de Securitate (ARIS) membra a CoESS.

Confederatia Europeana a Serviciilor de Securitate a fost reprezentata de Eduardo Cobas Urcelay membru in Consiliul Director.

Manualul se adreseaza in principal achizitorilor si beneficiarilor de servicii de securitate privata carora le furnizeaza un volum bogat de informatii privind organizarea licitatiilor si selectiilor de oferte de servicii pe principii si criterii de calitate si nu exclusiv pe principiul „celui mai mic pret” asa cum se practica in acest moment.

pret

Calitatea serviciilor va fi criteriul cu ponderea cea mai mare in atribuirea contractelor publice incepand cu aprilie 2016 atunci cand este termenul limita pentru transpunerea in legislatia nationala a Directivei Europene pentru Achizitii Publice (2014/24 CE).

Asa cum a fost prezentat in cadrul seminarului, manualul subliniaza legatura indisolubila intre calitatea serviciilor si deplina respectare a legalitatii din domeniul muncii si domeniul fiscal si de asemenea respectarea cadrului legal de reglementare al securitatii private.

Fenomene de munca nedeclarata si nefiscalizata, concurenta neloiala si evaziune fiscala sunt frecvent asociate cu ofertele nejustificat de mici ale unor furnizori din domeniul securitatii private, oferte care nu respecta nici legislatia si nici standardele si bunele practici privind calitatea serviciilor si nu sunt sustenabile din punct de vedere economic.

In conditiile in care de la 1 Iulie salariul minim garantat in Romania va creste pana la 1050 lei, conform simularilor efectuate de Federatia Serviciilor de Securitate, pentru un serviciu realizat cu deplina respectare a legislatiei tariful nu poate fi mai mic de 9,95 LEI iar pentru un serviciu realizat cu respectarea unor criterii minimale de calitate asa cum sunt recomandate de Manulul European, tariful nu poate fi mai mic de 11,45 LEI.

Rezulta ca incepand de luna viitoare, orice furnizor care isi ofera serviciile sub un tarif orar de 11,45 LEI indica faptul ca aceste servicii nu vor fi realizate in conditii de minima calitate iar serviciile oferite la un tarif orar mai mic de 9,95 lei pot fi suspectate in mod legitim ca nu sunt realizate in conditii de legalitate deplina.

Nu in ultimul rand insa a fost subliniat faptul ca salarizarea agentilor de securitate la nivelul salariului minim pe economie nu este de natura sa constituie un factor motivational care sa stimuleze performanta si angajamentul fata de calitate.

Manualul „Achiziţionarea de servicii de securitate privată de calitate”, a fost dezvoltat de catre un colectiv de specialisti din cadrul Confederaţiei Serviciilor de Securitate Europene (CoESS) in colaborare cu cea mai importanta federatie sindicala europeana din domeniul serviciilor UNI-Europa, sub patronajul si cu sprijinul financiar al Comisiei Europene.

Seminarul face parte dintr-o campanie de promovare a calitatii si respectarii legii in serviciile de securitate, derulata de Federatia Serviciilor de Securitate in colaborare cu Directia de Ordine Publica din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.

Evenimentul  fost sponsorizat de  Civitas PSG, Guard One, Securitas, Astra Nova Security si Patronatul Serviciilor de Securitate.