In zilele de 9-10 Octombrie a avut loc la Londra, Adunarea Generala a                                   Confederatiei Europene a Serviciilor de Securitate (CoESS).

Pe agenda evenimentului s-au aflat teme de mare interes pentru industria si piata securitatii private printre care trebuie mentionate: Proiectul Manualului CoESS pentru „Achizitionarea de Servicii de Securitate Privata de Calitate”, precum si cel al Indrumarului CoESS pentru transpunerea Directivei Europene 24/2014 CE pentru achizitiile publice in legislatia nationala a tarilor membre ale Uniunii Europene (UE). De asemenea a fost dezbatut si Raportul CoESS privind stadiul proiectului privind reglementarea si limitarea raspunderii civile contractuale a furnizorilor din domeniul industriei de securitate privata.

In ceea ce priveste Manualul CoESS privind achizitionarea serviciilor de securitate de calitate, el se adreseaza autoritatilor publice din tarile Uniunii Europene care contracteaza servicii de securitate privata.  El a fost conceput ca un instrument util pe care respectivele autoritati publice contractante pot sa-l foloseasca atat in faza de concepere a caietelor de sarcini pentru licitatiile de achizitii publice de servicii de securitate privata, cat si in faza de atribuire a contractelor, astfel selectand furnizorul care poate oferi servicii la cel mai bun raport calitate pret, in spiritul prevederilor Directivei 24/2014 CE. Manualul va fi disponibil si in limba romana si va fi lansat oficial pe 7 noiembrie, la Bruxelles.

Referitor la proiectul privind limitarea raspunderii civile contractuale, acesta este un demers prin care CoESS solicita Comisiei Europene sa reglementeze printr-o directiva europeana angajarea raspunderii civile contractuale in sectorul securitatii private si astfel sa se limiteze nivelul pana la care poate fi angajata aceasta raspundere, cel putin in cazul unor evenimente majore si impredictibile. Astfel, CoESS sustine ca operatorii din acest sector au o expunere la riscuri mult mai mare decat un agent economic din oricare alt domeniu si deci reglementarea dezdaunarilor nu poate fi tratata doar in baza contractelor comerciale. De asemenea este vizata practica curenta de a se impune in contractele comerciale de furnizare de servicii, clauze contractuale penalizatoare disproportionate care obliga firmele de securitate la plata unor daune civile care nu sunt limitate iar aceasta situatie este considerata ca un obstacol major in calea dezvoltarii si inovatiei in sectorul securitatii private.

In continuare in cadrul Adunarii Generale au fost prezentate rapoartele de activitate a comitetelor de lucru ale CoESS, raportul financiar si s-a votat structura de conducere a organizatiei.

In acest context, dl. Marc Pisens (Belgia) a fost reales in functia de presedinte, iar d-nii Frederich Kotter (Germania) si Tabernero da Veiga (Spania) au fost propusi si numiti vice-presedinti ai organizatiei. De asemenea Adunarea Generala a reconfirmat in functie presedintii Comitetelor de Lucru CoESS pentru Coeziune, Dialog Social, Infrastructuri Critice, Securitate Aeroportuara, Securitate Maritima, Transporturi de Valori si pentru Tehnologie de Securitate si Supraveghere Video.

Un invitat special in cadrul Adunarii Generale CoESS a fost si reputatul criminolg britanic, profesorul Martin Gill de la Universitatea din Leicester care a prezentat Programul International pentru Recunoasterea Excelentei in Securitatea Privata (OSPA), un proiect care se va derula la nivel international si care are are ca scop implementarea unui sistem de recunoastere profesionala a celor mai buni specialisti in domeniul securitatii private. Printre tarile invitate de profesorul Martin Gill sa participe in acest program, se afla si Romania.

Profesorul Gill este autor al unei impresionate colectii de lucrari stiintifice si studii in domeniul criminologiei in relatie cu securitatea privata si in prezent conduce divizia de cercetare in acest domeniu a Universitatii Leicester din Marea Britanie. De asemenea Martin Gill este consultant in politici de securitate pentru mai multe institutii publice britanice.

In cadrul Adunarii Generale a CoESS au fost reprezentate organizatii profesionale si patronale din 24 de tari Europene si Turcia.

Romania este reprezentata la CoESS prin Asociatia Romana a Industriei de Securitate (ARIS). Din parte ARIS la evenimentul de la Londra a participat dl. Gabriel Badea care in acest moment indeplineste si functia de presedinte al Federatiei Serviciilor de Securitate din Romania.

 

Asociatia Romana a Industriei de Securitate

Presedinte

Gabriel Badea