In ziua de 22 aprilie, 2015, la Berlin a avut loc o noua sesiune a Comitetului de Lucru CoESS pe probleme de Paza (Working Committee Guarding)
Sedinta a fost condusa de presedintele Comitetului Aime Lyagre (Luxembourg).
Le sedinta au luat parte reprezentantii ai asociatiatiilor profesionale din domeniul securitatii private din Spania, Marea Britanie, Italia, Franta, Olanda, Elvetia, Germania si Romania. Secretariatul a fost asigurat de d-na Chantal Verlaet (Belgia). La intalnire a luat parte si Catherine Piana Secretar General interimar CoESS.
In deschidere s-a discutat pe marginea noului standard in domeniul securitatii pentru care s-a creat recent un comitet tehnic la nivelului CEN (Comisia Europeana pentru standardizare).
In acest sens comitetul de lucru pentru standardizare al CoESS va elabora si va transmite catre asociatiile nationale un material de indrumare pentru a le ghida demersurile in relatia cu institutiile nationale din domeniul standardizarii, respectiv in ceea ce priveste elaborarea standardului TC-ISO 292.

In continuare dl. Eduardo Cobas a prezentat activitatile pe linia promovarii manualului CoESS pentru achizitia de servicii de securitate de calitate. Astfel dl. Cobas a informat comisia ca pana in prezent a participat din partea CoESS la workshop-uri si conferinte de promovare in Croatia, in Suedia si Serbia.

Un alt punct de pe agenda intalnirii s-a referit la unele aspecte ale integrarii intr-o masura din ce in ce mai mare a serviciilor de paza cu tehnologia de securitate. Au fost exprimate mai multe opinii care sunt prezentate pe scurt mai jos.

Cresterea rolului tehnologiei de securitate va restrange numarul de locuri de munca in paza. De asemenea, competitia pe piata securitatii private va creste prin intrarea unor noi jucatori care se vor specializa in furnizarea de solutii integrate. Pe de alta parte tehnoologia va aduce si o crestere a capacitatii de a raspunde la solicitarile crescute ale pietei si va aduce o crestere a calitatii serviciilor. Aici s-a adus in discutie rolul tehnologiei in realizarea verificarii si supervizarii agentilor de securitate. Totodata insa s-a atras atentia ca tehnologia va face posibila aparitia unor solutii securitate “la cheie” care ar putea sa genereze o tendinta de internalizare a serviciilor de securitate. La fel de importanta a fost considerata si problema reglementarilor mult prea stricte si inflexibile din domeniul securitatii private cel putin in unele dintre tarile europene care ar face dificila adoptarea de solutii inovative de securitate bazate pe tehnologie avansata. Nu in ultimul rand s-a atras atentia ca extinderea rolului tehnologiei in serviciile de paza pune numai probleme de ordin social dar si unele de etica si deontologie. In acest sens s-a apreciat ca este rolul CoESS sa traseze principii si bune practici privind etica utilizarii tehnologiei in serviciile de paza.
In continuare Catherine Piana, Secretar General CoESS a facut o scurta prezentare a activitatilor secretariatului. In acest sens a aratat ca au avut loc o serie de intalniri cu reprezentantii noii Comisii Europene.
In c eea ce priveste proiectul CoESS pentru limitarea raspunderii contractuale a societatilor de securitate, d-na Piana a aratat ca este deja planificata o discutie cu reprezentantii Comisiei Europene pe aceasta tema in luna iunie.
De asemenea CoESS a fost solicitat de Directoratului General pentru Mobilitate si Transport sa-si exprime un punct de vedere in legatura cu o viitoare reglementare a utilizarii dronelor in regim comercial.
In incheiere d-na Piana a comunicat celor prezenti ca si in ceea ce priveste elaborarea noii strategii pentru securitate interna a Uniunii Europene, CoESS va fi chemata la discutii cu caracter consultativ.
La sfarsitul intalnirii reprezentanti ai unor asociatii nationale au tinut sa faca cunoscute o serie de aspecte de interes privind evolutii in cadrul pietei locale de securitate. Astfel reprezentantul Germaniei dl. Manfred Buhl a aratat ca Germania a deschis mai multe centre de azil pentru a prelua din emigrantii clandestini care traverseaza Mediterana in Italia in numar mare in aceste zile. Acest fapt a generat noi contracte publice pentru industria de securitate privata care este implicata in securizarea acestor centre si care in anumite zone au fost deja tinta unor actiuni xenofobe.
In Franta, reprezentantul asocietiei de profil dl.Claude Levy a aratat ca sunt discutii pentru modificarea legislatiei securitatii private pentru ca furnizorii de servicii de formare profesionala din domeniul securitatii sa fie licentiati in mod obligatoriu astfel incat calitatea serviciilor de calificare si instriuire in domeniul securitatii private sa fie sub controlul autoritatii de reglementare a sectorului securitatii private.
Urmatoarea intalnire a comitetului de lucru CoESS pentru paza va avea loc la inceputul lui iunie la Bruxelles.